Znakovi obveze

Što je znak obveze? Najrazličitijim znakovima zapovijedi predlažu se mjere ponašanja kako bi se izbjegle nezgode na radu i osigurao siguran rad. Upravo zato su važni za bilo koju renomiranu tvrtku jer stvaraju sigurnost u operativnim procesima. Uz pomoć različitih znakova obveze moguće je sigurnost na radu dovesti na višu razinu te smanjiti ozljede i kronične profesionalne bolesti. Za sve operativne radne procese postoje odgovarajuće opće oznake obveze i znakovi za posebne postupke, npr. za električnu opremu ili za strojeve i zaštitnu opremu. Znakovi obveze kao sigurnosne oznake važni su kad opasnost nije dovoljno jasna i predvidljiva. Ako radnik nije svjestan opasnosti, automatski se ne poduzimaju sigurnosne mjere ili zaštitne mjere. Zato postoje znakovi obveze koji ukazuju, na primjer, na nošenje zaštitnih čizama ili rukavica. Naravno, to se odnosi i na zahtjev da nose naočale, zaštita za glavu (kaciga), da se stave trake ili povuče utikač prije nego što se dođe u kontakt s električnim uređajem. Osim toga, znakovi obveze u javnom prijevozu mogu ukazivati i na pješačke prijelaze ili tunele, zebraste trake ili pješačke zone.

Što karakterizira znakove obveze? U većini europskih zemalja uglavnom su obojeni plavom i bijelom bojom. Važno je da se jasno razlikuju od crvenih znakova zabrane. Međutim, znakovi obveze dostupni su i u različitim bojama, što uvijek ovisi o namjeni znaka. Često je propisano da je sigurnosna oznaka označena umjetnom rasvjetom ili napravljena od reflektirajućeg materijala. Također, može se birati između različitih oblika: uglati ili kružni znakovi. Znakovi moraju biti jasni i razumljivi jer svakome radniku treba brzo biti jasno o kojoj je zapovijedi riječ bez čitanja, neovisno na kojem je jeziku napisan tekst obveze. Nažalost, neki simboli mogu u nekoj situaciji biti dvosmisleni pa svakako treba uz simbol dodati i tekst s objašnjenjem.

Ovdje su navedeni neki od najvažnijih znakova obveze: koristite zaštitu sluha, koristite zaštitu  za oči, povucite utikač za napajanje, koristite zaštitu za stopala, koristite zaštitu ruku, koristite zaštitnu odjeću, koristite rukohvat, koristite zaštitu za glavu, koristite štitnik za disanje, koristite masku za znojenje, dozvoljeno pušenje, korisnik invalidskih kolica, plinska bocu pod tlakom, dizalo za opterećenje, dozvoljen smjer kretanja, koristite prsluk za spašavanje, dopušten prostor za mljevenje itd...